divendres, 25 de març del 2011

LES PARTS DEL CEP

 


  • Arrel: és la part que està davall terra. Té la funció d´agafar les substancies alimentícies del sòl per nodrir la planta.
  • Soca: està situada damunt l´arrel. És el suport de la planta. A través d´ella passa la saba que va a parar a totes les parts del cep.
  • Braç: són les branques sostingudes per la soca. Quan es poda, es deixen una o dues brocades a cada braç.
  • Cap o brocada: part de la redolta podada, amb dos o tres borrons, que queda al braç.
  • Borró: és una part de la brocada. Donarà lloc a la nova vegetació (redolta, fulles, fruit).
  • Redolta: vegetació que surt anualment d´un borró i que sosté les fulles i el fruit.
  • Pàmpol: és la fulla del cep i on es realitza la funció clorofílica.
  • Raïm: és el fruit del cep i d´on sortirà el vi. Es verema al mes de setembre.
    Gotim: porció d'un raïm 
    Circell: òrgan vegetal especialitzat que té la vinya, té aspecte de tija molt prima i li serveix a la planta per subjectar-se i poder-se enfilar.
     Sarment o verga: branca d'un cep.


2 comentaris: