diumenge, 24 de juliol del 2011

ÚS DEL TIRADOR DE CERVESSA COM A EQUIP DE FRED





Suposo que totes les màquines aquestes són més o menys iguals. Bàsicament són un tanc d'aigua i una màquina de fred com la d'una nevera. L'aigua del tanc es refreda per una serpentina enganxada a les parets i hi ha un termòstat que talla el motor quan es produeix una quantitat determinada de gel. Aquest termòstat no ens interessa perquè mai necessitem tant fred. Circuit primari: Aquest és un serpentí (normalment d'acer inoxidable) suspès en l'aigua freda. La cervessa es empesa per aquest serpentí per la pressió en el barril i es refreda. A nosaltres no ens interessa aquest serpentí i el traiem. Servirà per posar dins el dipòsit d'acer inoxidable on facem la vinificació. Circuit secundari: Com que no interessa a la cerveseria tenir cervessa congelada, cal mantenir l'aigua al centre del tanc en estat líquid. Això s'aconsegueix amb un motoret amb un molinet que bat l'aigua constantment. A la foto 2 es veu aquest motor fixat a un "pont" que creua el tanc per sobre de l'aigua. Fixat amb aquest motor, sota del nivell de l'aigua, hi ha una o dues bombetes que xuclen l'aigua freda i la manden a l'aixeta mateixa del bar on per condensació de l'alè dels bevedors reunits fa aquestes atractives gotetes a la superfície del tirador. Als niples d'aquestes bombetes poso els extrems d'unes mànegues d'aquestes transparents i aptes per a ús alimentari. A les fotos es veu com en surt una de la màquina i va a la bóta. Té 10 metres de llarg així que uns 8 metres estan dins de la bóta per després tornar a sortir, tornar a la màquina i tornar l'aigua al tanc. Ja que a la foto només estic refredant una bóta, només tinc una mànega llarga i l'altre niple he posat una curteta per tornar l'aigua immediatament (foto 2). Es poden refredar dos envasos alhora però la sonda només llegeix la temperatura d'una. El termòstat extern talla i connecta la corrent a la màquina de fred segons la temperatura seleccionada així que està entre la presa de corrent de la màquina i aquesta mateixa. A la foto 3 es veu la sonda que entra en una mànega i passa a la bóta on està suspesa a la meitat. La temperatura ambiental quan vaig treure la foto rondava les 30 º C i la del medi del vi 15 º C. En el fons podria estar a 2 º menys i en la superfície 2 º més. Per a la fermentació en un depòsit sempre-ple, he fet uns forats a la tapa pels que trec les puntes del serpentí d'acer (més eficient que la mànega) que vaig retirar del tanc de la màquina. El connecto a la màquina amb unes mànegues curtes i pas la sonda per un altre forat. Quan no necessit refredar el sempre-ple, segell els forats amb perns i femelles d'acer inox.

4 comentaris:

  1. fantàstic article gràcies per la informació una salutació
    maquinaria agricola en mallorca

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel comentari, disculpa la tardança però no l'havia vist!

      Elimina
  2. Fantàstic article! Moltes gràcies per la info. He comprat un refredador d aquestos de cervessa i vull realitzar el muntatge. Dius que el tirador ja dipossa de bomba per enviar l' aigua al dipòsit sempre ple/bota? He llegit altres lloc on diu de conectar una bomba?
    Tens més fotos per vore el muntatge? Sols aparecen dos.
    Gràcies infinites

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Unknown! disculpa la tardança però no tenc costum de mirar els comentaris, mal fet.
      Si mires la primera fotografia veuràs una placa transversal amb un cercle negre, aquest és un motor amb un ventilador que fa girar l'aigua de dins el refredador per evitar que l'aigua es congeli, normalment aquest motor porta una sortida d'aigua que ell mateix impulsa i et serveix per generar el circuit.
      A vegades he vist tiradors sense aquesta part i llavors sí et veus obligat a comprar un motor per generar el circuit, a més a més d'un sensor de temperatura per evitar que l'aigua de dins es congeli.
      O sigui que si cerques tirador procura que tengui aquest motor ja que facilita molt la tasca.

      Elimina