dimarts, 1 d’octubre del 2013

ELABORACIÓ DE VERMUT CASOLÀ


Una cosa similar al nostre vermut, ja era elaborat per Hipòcrates amb fins medicinals.
La paraula vermut, ve de l'alemany wermut, que significa donzell, ingredient amb el qual s'elabora l'absenta.
El vi aromatitzat amb flors i herbes ha existit des de l'antiguitat, però el vermut, tal com el coneixem avui, neix al S XVIII al Piemont, concretament a Torí, el primer a comercialitzar va ser Giusseppe Carpano.
El vermut és una barreja de diverses herbes i flors, en què sempre s'inclou absenta, cada casa té la seva fórmula secreta.
La majoria d'aquests ingredients es troben als Alps, d'aquí la forta tradició de vermut a Itàlia i França.

El vermut original s'elaborava amb vi blanc, el vermut vermell procedia d'afegir sucre caramel · litzat.
Actualment, moltes fórmules elaboren el vermut blanc amb vi blanc i el vermut vermell, amb vi negre.
Hi ha tants vermuts com fórmules, aquesta composició la vaig aprendre el cap de setmana a Apunto, llibreria i escola de cuina a l'emblemàtic barri de Chueca, a Madrid:

- 1 l de vi blanc o negre

- 1/4 cullerada sopera d'absenta

- 1/3 barra de canyella

- Pela d'1 llimona i d'1 taronja

- 1/2 cullerada cafè de flor de saüc

- 1 cullerada sopera de cardamom verd

- 1 cullerada de cafè de centaura major

- 1/2 cullerada de cafè de genciana

- 3 cullerades soperes de sucre


S'introdueixen les herbes i flors en una gasa i es deixen macerar en el vi al voltant d'un mes. El recipient s'ha de guardar tapat, en un lloc fosc i sense humitat.
Una vegada que s'aconsegueix el vermut, es retiren les herbes i se li afegeix el sucre.

Cal tenir especial cura amb la dosi d'absenta perquè dóna molt gust, però no es pot prescindir d'aquesta herba perquè és la base del vermut.
Els vermuts que vam provar al Apunto, tenien una olor fantàstic, però eren massa fortes, sabien en excés absenta. Suposo que és preferible provar a elaborar-lo amb poc donzell i, en tot cas, afegir una mica més si ens hem quedat curts i anar provant com evoluciona la maceració.
L'elaboració de vermut, l'explico aquí més com a dada curiosa, ja que hi ha magnífics vermuts comercials i crec que molt difícil arribar a aquest nivell a casa doncs, entre d'altres coses, la majoria porta també envelliment en bóta.
Com a dada curiosa, comentar que el bíter (de l'anglès, amarg) fou elaborat per primera vegada a finals del S. XIX a Milà per Gaspare Campari.
Tant Campari com Carpano, són dues marques de reconegut prestigi avui dia per consumir a la "hora del vermut", sí, va ser tal l'acceptació d'aquestes begudes fa uns anys a l'hora de l'aperitiu que avui dia anar a fer el vermut , admet prendre un vi i fins una Coca Cola.

16 comentaris:

  1. A mi m'agradaria fer vermut a casa pero poc que se on trobar la majoria d'ingredients, cal dir que visc a poble

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, precisament viure a poble et posa les coses més fàcils, no? Dubto que els pixapins trobin els ingredients fàcilment. Nosaltres només hem d'anar a la cooperativa o a una botiga de llavors i planter. Si no ho tenen, saben on demanar-ho!

      Elimina
    2. La milor opció és a una herboristeria. Disculpa el retard però tot i que tenc el bloc actiu mai penso a mirar els comentaris. No té perdó, mil disculpes.

      Elimina
  2. Gràcies per compatrir aquesta recepa. Jo provaré de fer-ne aviat, però tinc un dubte: en l'elaboració de ratafia és escencia posar les herbes seques, ja que si són tendres donen un color tèrbol al beuratge i perd encant visual i em pregunto si en el cas del vermut passa el maeix. La meva pregunta és: les flors, herbes i peles de fruita eren seques o tendres?

    ResponElimina
  3. On es troben els ingredients. Tenen un altre nom aquets mai els he sentut

    ResponElimina
  4. On es troben els ingredients. Tenen un altre nom aquets mai els he sentut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disculpa el retard però sempre m'oblido de mirar els ingredients. Jo els trobo a una herboristeria de Palma de Mallorca. Evidentment sería molt millor trobar-los jo directament però no sé com fer-ho i a més a més no en tenc massa idea de botànica. Segur que ho pots trobar en alguna propera al lloc on vius.

      Elimina
  5. Hola
    la qualitat del vi influeix alhora de fer el vermut?
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sense cap dubte, com millor és el vi millor és el vermut.

      Elimina
  6. He fet vermut, tinc quantitat d'absenta ara és temps de flor de saüc. 😊

    ResponElimina
  7. Hola! Em fet vermut , amb les herbes que van quedar de fer ratafia , vinagre , donzell i sucre . El vem tenir en un lloc sec i fosc . El vem embotellar , quan passava mes d’un mes , i ens trobem que ens fa gas . Com podem evitar que no ens faci gas ? Gràcies

    ResponElimina
  8. Jo crec que amb aquesta sucre o pel que sigui ha tornat a arrencar la fermentació, el més adient crec que seria afegir-hi alcohol i encapçalar el vermut a fi de que tengui més de 16º d'alcohol i així els llevats gairebé segur no podran actuar.

    ResponElimina